fbpx
te zien bij de npo vanaf 11 maart 2024

In Bodem volgen we het destructieve leven van de 37-jarige Cat. Mensen om haar heen maken zich zorgen. Cat niet. Door een groot verlies binnen de familie, waar vooral niet over gepraat wordt, is van een gezin nog maar nauwelijks sprake. Haar moeder ís een paniekaanval. Haar vader heeft zich als zelfbenoemde coach gestort op het schrijven van zelfhulpboeken. Ondertussen gaat zo’n beetje iedereen om Cat heen zich voortplanten, promotie maken en settelen. Terwijl ze allemaal voor haar gevoel hysterisch hun best doen om gezien te worden, doet zij er alles aan om zoveel mogelijk te verdwijnen. Verdwijnen in de nacht, onder water, in haar hoofd.

Geschreven en geregisseerd door Eva Crutzen. Met o.a. Eva Crutzen, Meral Polat, Lindsay de Zwaan, Steef de Bot, Leopold Witte, Marieke Heebink, Lineke Rijxman, Nils Verkooijen e.a.

Bodem is een rauwe, komische en vernieuwende dramaserie over het vrijgezelle en destructieve leven van Cat die zich staande probeert te houden in een wereld die doorgaat terwijl de hare met een klap tot stilstand is gekomen.

Naar Hoofdpagina

VOLG EVA

Over Eva

Winnaar Gouden Kalf 2023

Eva Crutzen heeft een Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een dramaserie. De 36-jarige Crutzen krijgt de prijs voor haar rol in de serie Bodem. Dat is vrijdag bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie, die op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht wordt gemaakt.

2023

 

De opnamen voor de nieuwe serie ‘BODEM’ met Eva Crutzen zijn van start gegaan. 'BODEM' is een rauwe, komische en vernieuwende dramaserie over het vrijgezelle en destructieve leven van Cat (Eva Crutzen) die zich staande probeert te houden in een wereld die doorgaat terwijl de hare met een klap tot stilstand is gekomen.

In ‘BODEM’ onderscheidt Eva zich door niet alleen de bedenker, schrijver en regisseur van ‘BODEM’ te zijn, maar ze speelt zelf ook het hoofdpersonage. Eva en producent Topkapi Films maken deze nieuwe tv-serie in coproductie met BNNVARA.

‘BODEM’ bestaat uit 6 afleveringen van 25 minuten en is naar verwachting in het begin van 2024 te zien op NPO 3.

Cast
Eva Crutzen vertolkt zelf de hoofdrol van Cat. Meral Polat (De Luizenmoeder) is in ‘BODEM’ te zien als Cats beste vriendin Jana. De ouders van Cat worden vertolkt door Marieke Heebink (Internationaal Theater Amsterdam, Petticoat, Rampvlucht) en Leopold Witte (Gooische Vrouwen, Dokter Deen, De Verleiders)

De cast bestaat verder uit Steef de Bot als Ben, Lineke Rijxman als Cats chef Claudia, Lindsay Zwaan als Sally en Nils Verkooijen als Bliksem. 

‘BODEM’ is een coproductie van BNNVARA en Eva Crutzen & Topkapi Films.

November 2021

 

Alles Op Tafel

Op 4 november gaat de speelfilm Alles Op Tafel in premiere.

De film gaat over zeven goede vrienden die samenkomen voor een gezellig etentje. Wat begint als een leuke avond, verandert als iemand voorstelt een spel te spelen. Iedereen legt zijn telefoon op tafel en alles wat die avond binnenkomt – sms’jes, oproepen, e-mails, Facebook-berichten – moet met de hele groep worden gedeeld. Als de berichten binnenkomen, leren ze elkaar van een heel andere kant kennen. De onderlinge spanning stijgt. Wat hebben ze te verbergen en hoe goed kennen de vrienden elkaar eigenlijk?

De vriendengroep wordt gespeeld door Lies Visschedijk, Ramsey Nasr, Eva Crutzen, Linda de Mol, Waldemar Torenstra en Diederik Ebbinge.

Alles op Tafel is een remake van de Italiaanse film Perfetti Sconosciuti. De regie is in handen van Will Koopman en Frank Houtappels bewerkte het scenario.

De film draait vanaf najaar 2021 in de bioscoop en is vanaf februari 2022 exclusief te zien op Prime.

MAART 2020

Opslaan Als: DE SERIE

Vergeet saaie theaterregistraties! Cabaretière en actrice Eva Crutzen heeft haar succesvolle theaterprogramma omgebouwd tot een inventieve driedelige comedy. Net als haar theaterprogramma bestaat de televisieserie uit monologen die je aan het denken zetten, afgewisseld met komische scènes, sketches en muziekvideo’s.

Regie: Tim Kamps, montage & regie: Josèff Iping, producent: Eva Crutzen i.s.m. Eigen naam BV en BNNVARA

2016-2017

Avondvullende solo voorstelling SPIRITUS

Na haar geslaagde debuut Bankzitten wisten pers en publiek: Eva Crutzen zou wel eens een hele grote kunnen worden. Met haar nieuwe voorstelling maakt ze die belofte waar. Meer dan waar zelfs. “Eva Crutzen brengt met Spiritus een extreem vlotte en geestige show die op alle fronten imponeert” (de Volkskrant). Het Parool omschrijft het als “een geweldig dynamische avond vol kleine verrassingen in dialoog en spel” en De Telegraaf kan maar één conclusie trekken: “Eva Crutzen is een aanwinst voor de cabaretwereld.” 

Tekst/spel : Eva Crutzen

Muzikale begeleiding : Jerry Bloem

Regie : Wimie Wilhelm

Tekstbijdragen : Niels van der Laan

Muziekbijdrage : Lieuwe Roonder en Jerry Bloem

Techniek : Okke Gerritsen en Eelke Slooten

Decor : Nicky Nina de Jong

Affiche: HUFF&REUTER

2012

Publieksprijs op het concours om de Wim Sonneveldprijs

Hoogtevrees

De 1 meter 59 (en een half!) kleine Eva Crutzen is een 24 jarige theatermaakster die ondanks haar kleine postuur niet bang is om de grote thema’s van het leven te bespelen en te bezingen. Dit doet ze met sketches, monologen en liedjes die even grappig als ontroerend zijn. Liefde, vriendschap, Nike Air Max en de dood. Meer is er niet. Toch? Dat is waar alles over gaat. 

Een interessante en vooral bijzonder humoristische zoektocht van een jonge vrouw naar alles wat het leven, pijnlijk, moeilijk, vermoeiend en teleurstellend maakt. “Als de bodem in zicht is, kun je er altijd nog doorheen zakken.” Dat wordt lachen! 

 

1987-2005

Maastricht

Eva groeide tot haar 18de op in Maastricht waar ze haar VWO-Diploma haalde. Tot die tijd at ze non-stop witte bruudsjes met roomboter en hagelslag. In 2005 verhuisde ze naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Frank Sanders Academie.

SEPTEMBER 2023

 

BODEM geselecteerd voor NFF!!

Bodem is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in de categorie: Beste Drama, Hoofdrol en bijrol.

24 september worden de nominaties bekend gemaakt...

2020/ 2021

Promenade

In het absurdistische Promenade nemen Diederik Ebbinge, Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen op zondag de afgelopen week op geheel eigen wijze door. Zij knipogen rijkelijk naar alle Nederlandse talkshows en entertainmentrubrieken.

Terugkijken?

https://www.npostart.nl/promenade/VPWON_1298094

 

 

2019-2020

 Ze is een van de meest getalenteerde cabaretiers van haar generatie.” 

★★★★★ NRC

“Onbeschaamde Eva Crutzen nestelt zich definitief in kopgroep Nederlands cabaret.”

★★★★★ AD 

Iedereen is het erover eens. Om Eva Crutzen kun je niet meer heen. Met haar energieke verschijning, goede grappen en haar talent voor typetjes is ze een jonge ster aan het cabaretfirmament die met niemand te vergelijken is. De recensies die verschenen na haar derde programma ‘Opslaan als’ bewijzen het: twee keer vijf sterren (NRC, AD), drie keer vier sterren (DVHN, Theaterkrant, LD) 

“Ze is energiek, muzikaal en hilarisch. Ze heeft een volstrekt originele stijl. Haar onderwerpen zijn even komisch als dat ze schrijnend zijn.” 

Okee; Eva heeft het allemaal. Alles eigenlijk. Behalve rust dan. Of stilte. Of tijd. Hoe kun je de dingen nog verwerken als alles maar doorgaat? En waarom onthoud je wel alle telefoonnummers die je ooit hebt gehad maar vergeet je de geur van iemand die er niet meer is?

Spel/tekst/muziek: Eva Crutzen
Regie: Wimie Wilhelm   

Tekstbijdragen: Niels van der Laan
Muziekbijdragen/ sound effects: Jerry Bloem 

Muziek/ liedtekstbijdragen: Lieuwe Roonder
Lichtontwerp en techniek: Eelke Slooten
Video-ontwerp: Arjen Klerkx

Video-ontwerp en trailer: Josèff Iping
Animatie: Rein Blank
Kostuum: Suzanne Eldering

Decor: Advies Erik Goossens
Scènefoto’s: Jaap Reedijk
Impresariaat: Senf Theaterpartners
Productie en agentschap: Eigen Naam BV – Ine de Boer

2017- 2020

Stefan Pop, Alex Ploeg, Tex de Wit, Kees van Amstel en Eva Crutzen zijn het satirisch sketchprogramma KLIKBEET.

Kijk mee in de smartphones, waar ze video’s delen en gesprekken voeren met elkaar.

 

 

https://www.youtube.com/channel/UCqWD-SERx4BjLJ9913ePOIw

https://www.facebook.com/klikbeet/?ref=bookmarks

2014-2015

Soloprogramma BANKZITTEN

Eva Crutzen won in 2012 overtuigend de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met deze debuutvoorstelling wist ze de hooggespannen verwachtingen in te lossen. Crutzen kruipt in de huid van verschillende types. Sommige ken je, sommige ben je. Met het schuim om de mond sprinten we ons een slag in de rondte. Om erbij te horen, de eerste te zijn, onszelf onsterfelijk te maken. Of onsterfelijk belachelijk.

Muzikale begeleiding: Jerry Bloem

Regie: Oscar Siegelaar

Techniek: Okke Gerritsen en Marnix Kolle 

Tekstbijdrage: Lieuwe Roonder en Niels van der Laan

2005-2009

Frank Sanders Academie

In 2009 studeerde Eva als actrice af aan de Frank Sanders Academie met haar afstudeervoorstelling 'Imparfait'.

Winnaar Gouden Kalf 2023

Eva Crutzen heeft een Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een dramaserie. De 36-jarige Crutzen krijgt de prijs voor haar rol in de serie Bodem. Dat is vrijdag bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie, die op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht wordt gemaakt.

SEPTEMBER 2023

 

BODEM geselecteerd voor NFF!!

Bodem is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in de categorie: Beste Drama, Hoofdrol en bijrol.

24 september worden de nominaties bekend gemaakt...

2023

 

De opnamen voor de nieuwe serie ‘BODEM’ met Eva Crutzen zijn van start gegaan. 'BODEM' is een rauwe, komische en vernieuwende dramaserie over het vrijgezelle en destructieve leven van Cat (Eva Crutzen) die zich staande probeert te houden in een wereld die doorgaat terwijl de hare met een klap tot stilstand is gekomen.

In ‘BODEM’ onderscheidt Eva zich door niet alleen de bedenker, schrijver en regisseur van ‘BODEM’ te zijn, maar ze speelt zelf ook het hoofdpersonage. Eva en producent Topkapi Films maken deze nieuwe tv-serie in coproductie met BNNVARA.

‘BODEM’ bestaat uit 6 afleveringen van 25 minuten en is naar verwachting in het begin van 2024 te zien op NPO 3.

Cast
Eva Crutzen vertolkt zelf de hoofdrol van Cat. Meral Polat (De Luizenmoeder) is in ‘BODEM’ te zien als Cats beste vriendin Jana. De ouders van Cat worden vertolkt door Marieke Heebink (Internationaal Theater Amsterdam, Petticoat, Rampvlucht) en Leopold Witte (Gooische Vrouwen, Dokter Deen, De Verleiders)

De cast bestaat verder uit Steef de Bot als Ben, Lineke Rijxman als Cats chef Claudia, Lindsay Zwaan als Sally en Nils Verkooijen als Bliksem. 

‘BODEM’ is een coproductie van BNNVARA en Eva Crutzen & Topkapi Films.

2020/ 2021

Promenade

In het absurdistische Promenade nemen Diederik Ebbinge, Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen op zondag de afgelopen week op geheel eigen wijze door. Zij knipogen rijkelijk naar alle Nederlandse talkshows en entertainmentrubrieken.

Terugkijken?

https://www.npostart.nl/promenade/VPWON_1298094

 

 

November 2021

 

Alles Op Tafel

Op 4 november gaat de speelfilm Alles Op Tafel in premiere.

De film gaat over zeven goede vrienden die samenkomen voor een gezellig etentje. Wat begint als een leuke avond, verandert als iemand voorstelt een spel te spelen. Iedereen legt zijn telefoon op tafel en alles wat die avond binnenkomt – sms’jes, oproepen, e-mails, Facebook-berichten – moet met de hele groep worden gedeeld. Als de berichten binnenkomen, leren ze elkaar van een heel andere kant kennen. De onderlinge spanning stijgt. Wat hebben ze te verbergen en hoe goed kennen de vrienden elkaar eigenlijk?

De vriendengroep wordt gespeeld door Lies Visschedijk, Ramsey Nasr, Eva Crutzen, Linda de Mol, Waldemar Torenstra en Diederik Ebbinge.

Alles op Tafel is een remake van de Italiaanse film Perfetti Sconosciuti. De regie is in handen van Will Koopman en Frank Houtappels bewerkte het scenario.

De film draait vanaf najaar 2021 in de bioscoop en is vanaf februari 2022 exclusief te zien op Prime.

2019-2020

 Ze is een van de meest getalenteerde cabaretiers van haar generatie.” 

★★★★★ NRC

“Onbeschaamde Eva Crutzen nestelt zich definitief in kopgroep Nederlands cabaret.”

★★★★★ AD 

Iedereen is het erover eens. Om Eva Crutzen kun je niet meer heen. Met haar energieke verschijning, goede grappen en haar talent voor typetjes is ze een jonge ster aan het cabaretfirmament die met niemand te vergelijken is. De recensies die verschenen na haar derde programma ‘Opslaan als’ bewijzen het: twee keer vijf sterren (NRC, AD), drie keer vier sterren (DVHN, Theaterkrant, LD) 

“Ze is energiek, muzikaal en hilarisch. Ze heeft een volstrekt originele stijl. Haar onderwerpen zijn even komisch als dat ze schrijnend zijn.” 

Okee; Eva heeft het allemaal. Alles eigenlijk. Behalve rust dan. Of stilte. Of tijd. Hoe kun je de dingen nog verwerken als alles maar doorgaat? En waarom onthoud je wel alle telefoonnummers die je ooit hebt gehad maar vergeet je de geur van iemand die er niet meer is?

Spel/tekst/muziek: Eva Crutzen
Regie: Wimie Wilhelm   

Tekstbijdragen: Niels van der Laan
Muziekbijdragen/ sound effects: Jerry Bloem 

Muziek/ liedtekstbijdragen: Lieuwe Roonder
Lichtontwerp en techniek: Eelke Slooten
Video-ontwerp: Arjen Klerkx

Video-ontwerp en trailer: Josèff Iping
Animatie: Rein Blank
Kostuum: Suzanne Eldering

Decor: Advies Erik Goossens
Scènefoto’s: Jaap Reedijk
Impresariaat: Senf Theaterpartners
Productie en agentschap: Eigen Naam BV – Ine de Boer

MAART 2020

Opslaan Als: DE SERIE

Vergeet saaie theaterregistraties! Cabaretière en actrice Eva Crutzen heeft haar succesvolle theaterprogramma omgebouwd tot een inventieve driedelige comedy. Net als haar theaterprogramma bestaat de televisieserie uit monologen die je aan het denken zetten, afgewisseld met komische scènes, sketches en muziekvideo’s.

Regie: Tim Kamps, montage & regie: Josèff Iping, producent: Eva Crutzen i.s.m. Eigen naam BV en BNNVARA

2017- 2020

Stefan Pop, Alex Ploeg, Tex de Wit, Kees van Amstel en Eva Crutzen zijn het satirisch sketchprogramma KLIKBEET.

Kijk mee in de smartphones, waar ze video’s delen en gesprekken voeren met elkaar.

 

 

https://www.youtube.com/channel/UCqWD-SERx4BjLJ9913ePOIw

https://www.facebook.com/klikbeet/?ref=bookmarks

2016-2017

Avondvullende solo voorstelling SPIRITUS

Na haar geslaagde debuut Bankzitten wisten pers en publiek: Eva Crutzen zou wel eens een hele grote kunnen worden. Met haar nieuwe voorstelling maakt ze die belofte waar. Meer dan waar zelfs. “Eva Crutzen brengt met Spiritus een extreem vlotte en geestige show die op alle fronten imponeert” (de Volkskrant). Het Parool omschrijft het als “een geweldig dynamische avond vol kleine verrassingen in dialoog en spel” en De Telegraaf kan maar één conclusie trekken: “Eva Crutzen is een aanwinst voor de cabaretwereld.” 

Tekst/spel : Eva Crutzen

Muzikale begeleiding : Jerry Bloem

Regie : Wimie Wilhelm

Tekstbijdragen : Niels van der Laan

Muziekbijdrage : Lieuwe Roonder en Jerry Bloem

Techniek : Okke Gerritsen en Eelke Slooten

Decor : Nicky Nina de Jong

Affiche: HUFF&REUTER

2014-2015

Soloprogramma BANKZITTEN

Eva Crutzen won in 2012 overtuigend de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met deze debuutvoorstelling wist ze de hooggespannen verwachtingen in te lossen. Crutzen kruipt in de huid van verschillende types. Sommige ken je, sommige ben je. Met het schuim om de mond sprinten we ons een slag in de rondte. Om erbij te horen, de eerste te zijn, onszelf onsterfelijk te maken. Of onsterfelijk belachelijk.

Muzikale begeleiding: Jerry Bloem

Regie: Oscar Siegelaar

Techniek: Okke Gerritsen en Marnix Kolle 

Tekstbijdrage: Lieuwe Roonder en Niels van der Laan

2012

Publieksprijs op het concours om de Wim Sonneveldprijs

Hoogtevrees

De 1 meter 59 (en een half!) kleine Eva Crutzen is een 24 jarige theatermaakster die ondanks haar kleine postuur niet bang is om de grote thema’s van het leven te bespelen en te bezingen. Dit doet ze met sketches, monologen en liedjes die even grappig als ontroerend zijn. Liefde, vriendschap, Nike Air Max en de dood. Meer is er niet. Toch? Dat is waar alles over gaat. 

Een interessante en vooral bijzonder humoristische zoektocht van een jonge vrouw naar alles wat het leven, pijnlijk, moeilijk, vermoeiend en teleurstellend maakt. “Als de bodem in zicht is, kun je er altijd nog doorheen zakken.” Dat wordt lachen! 

 

2005-2009

Frank Sanders Academie

In 2009 studeerde Eva als actrice af aan de Frank Sanders Academie met haar afstudeervoorstelling 'Imparfait'.

1987-2005

Maastricht

Eva groeide tot haar 18de op in Maastricht waar ze haar VWO-Diploma haalde. Tot die tijd at ze non-stop witte bruudsjes met roomboter en hagelslag. In 2005 verhuisde ze naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Frank Sanders Academie.

Media

MADE BY WAVELABS & MANOVERBOORD